top of page

Kirsebærlundens øjesten

En historie om Mindelunden, og om danske vartegn set fra fotografens optik 🏰

Selvom Danmark er et lille land, så findes der i tusindvis af særlige steder, der med tiden kan opleves som stedets vartegn.

Når jeg bevæger mig rundt i landet, er det sjældent de kendte steder der får min opmærksomhed. Og dog så leder jeg alligevel efter et kendetegn for lige præcis dette sted. Det kan være et særligt monument, en stemning ved en vig, et stykke natur som tydeligt viser hvor man befinder sig, eller en seværdighed vinklet i et udsnit eller fra et spændende perspektiv.

Jeg vil i dette blogindlæg tage jer med på en lille guidet rundtur, og vise jer et udpluk af nogle af de særlige steder som jeg har nået at besøge.

Lad os starte med et af mine nyeste motiver. Billedet forestiller Monumentet i Mindeparken i Aarhus, fotograferet med drone, hvorved de runde former og de grafiske linjer tydeligt opleves. Kirsebærlunden er ved at springe ud, og et enkelt kirsebærtræ bryder alt det grønne i cirklen omkring monumentet.

Monumentet er et stort cirkulært monument i kalksten, rejst for de i faldne danske soldater i 1. verdenskrig.


I Faxe kan man opleve et sceneri af helt særlige landskaber og farver i Europas største og smukkeste kalkbrud, Faxe kalkbrud. Når man bevæger sig ned i kalkbruddet, befinder man sig på bunden af et 63 millioner år gammelt hav, hvor hajer, krokodiller og blæksprutter svømmede rundt mellem smukke koraller.


Ikke så langt fra Faxe, kan man opleve Skovtårnet. Det 45 meter høje Skovtårn, beliggende i en af Gisselfeld Klosters skove ved Rønnede på Sjælland, byder på 360 graders vue ud over den smukke sydsjællandske natur. Tårnet er opført i cortenstål og lokalt egetræ. Den dag jeg besøgte stedet var der støvregn og usigtbart, hvilket gav disse helt fantastiske bløde toner. Det dårlige vejr sørgede desuden for at jeg kunne fotografere tårnet uden andre gæster på billederne 😉☔️


Bliver vi i det sjællandske, er her et motiv fra en regnvåd oktober aften på Gråbrødretorv i København 💦🩸


På molen ved Bønnerup strand er der godt gang i lystfiskeriet. Her fanges masser af skrubber, men også ising, slethvar og pighvar. Hele vejen ud langs molen findes små “bure” beregnet til lystfiskere, der som regel har friskfangede sager med retur. Molen afsluttes med denne grafiske cirkel af gamle patinerede pæle, der efterhånden har fået en del revner i lakken.


Tilbage i Jylland ved Knebel Vig findes dette fyrtårn. Det første fyr på Sletterhage blev etableret af Århus Kommune i 1872. Fyret skulle lede skibe sikkert til og fra Århus, hvor en opsynsmand ansat af Aarhus havn havde tjansen at holde øje med stedet. Dette fyr blev nedlagt i 1894, og ca. 300 meter længere mod vest blev dette maleriske hvide fyr samme år bygget på den nuværende placering under ledelse af fyringeniør J. S. Fleischer.


På det nordligste punkt af Danmark findes denne strand, i folkemunde kaldet for Grenen. Her hvor Kattegat og Skagerak kysser hinanden, og hvor lyset er helt særligt, har der ikke altid været så fredeligt som nu.


Som Danmarks og det europæiske fastlands nordligste punkt var Skagen et vigtigt strategisk punkt under Anden Verdenskrig. Tyskerne opførte derfor under krigen en del bunkers i byen som forsvar mod indtrængen fra vandsiden. I dag finder du på strandene i Skagen flere af de bunkers, tyskerne lod opføre som en del af Atlantvolden – et bælte af fæstningsværker langs Europas kyster. Mere end 300 bunkers blev opført i området, men da de gamle bunkers er svære at vedligeholde, er der blot 159 registrerede bunkere tilbage i området.


Østre Søbad ligger ved Almind sø i Silkeborg, som er en af Danmarks reneste søer.

Søbadet er tegnet af Aarstiderne Arkitekter, og indbyder med sine runde broer til skønne friluftaktiviteter og badeture både sommer og vinter.Det lækre søbad indrammes af Vester skoven, og også her er der masser af liv. Spændende og udfordrende mountainbike ruter, gå stier, og særligt afmærkede ridestier trækker masser af mennesker ud i naturen her i Silkeborgs smukke natur.


Sangstrup Klint er et ret fantastisk udflugtsmål for naturelskere, dykkere, lystfiskere og fotografer.

Ved klinten er der masser af fossiler , og det er nemt at finde søpindsvin i de store mængder kalk.

Flere steder langs de i alt 5 kilometer lange klinter er der kanonkuglehuller, som siges at stamme fra 2. verdenskrige, hvor tyske krigsskibe rettede deres kanoner ind med klinterne som mål.


Har du fået lyst til at se flere af mine fortolkninger af steder, er du mere end velkommen til at besøge kategorien “Places” som du finder herTak fordi du læste med 🙏

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Yorumlar


bottom of page