top of page

At synge under vand💦🧜🏻‍♀️🎻

Lyt med når Between Music forbereder verdens første undervandsalbum

I det gamle amtssygehus i Aarhus, er alle patienterne forsvundet.

Til gengæld har lokalerne fået nyt liv, i form at forskellige kunstnere, der på et-årige kontrakter lejer sig ind i den forladte bygning. I en mørklagt hal finder jeg Laila Skovmand og Robert Karlsson som er ved at gøre klar til mit besøg, hvor jeg denne dag er udsendt som fotograf for magasinet Aarhus Panorama.

Ægteparret Laila og Robert er ledere af Between Music, og gruppen AquaSonic. Laila er uddannet sanger og komponist, og Robert er uddannet klassisk musiker.

Jeg får en lækker tryksag i hånden, fuld af smukke undervandsbilleder af orkesteret.

På første side læser jeg under overskriften “Searching for the human voice” denne forklaring fra Laila (som jeg har tilladt mig at korte ned og oversætte fra engelsk):“For mig har det altid handlet om at gå ind i en undren. At tvinge os selv ud af det kendte og søge muligheder, der tager os ud over og under det, vi tror vi ved. AquaSonic blev skabt ud fra en undren over, hvem vi er som mennesker. Vores oprindelse, vores eksistens, vores evne til at opfinde, tilpasse, overleve og udvikle os som arter, og hvordan vi forholder os til vores omgivelser.” (fortsættes i tryksagen herfra )

Kort fortalt så undersøges der i Aquasonic hvad mennesker har til fælles på trods af religiøse, kulturelle og sociale forskelle med udgangspunkt i elementet vand.

Normalt spiller orkesteret i 5 glasvandstanke, men i dag er alle karrene pånær et enkelt, sendt til rengøring, da der inden længe skal produceres en musikvideo.

Mens Robert trækker i sin våddragt med blybælte, finder jeg gode vinkler omkring det menneskestore akvarium.

Oven på dragten tager han sin fine hvide skjorte, og pæne bukser, mens fødderne forbliver bare.

Et meget specielt instrument bliver nu sænket ned i karret, en såkaldt Crystallophone, som mest af alt ligner noget fra en fantasifilm. Robert fortæller at alle instrumenterne er specialfremstillede til bandet, også kulfiber violinen som også kommer med ned under vandet.
Vi er ved at være klar til at fotografere, og Robert kravler op på en stige og ned i vandet, hvor han går i gang med at spille på sin violin. Normalt er der koblet teknisk udstyr til instrumenterne, men i dag kan jeg kun høre en svag lyd fra vandtanken.

Laila skal videre, så sangen må jeg have til gode, men jeg noterer mig at den sangteknik der bruges under vand, er et helt kapitel for sig.


Med pæne mellemrum søger Robert til overfladen efter luft, han er godt trænet i at holde sig nede i lang tid i det opvarmede vand.Den særlige musik som dannes under vandet, har sit helt eget univers. Når jeg lytter til musikken, bliver jeg ramt af forskellige følelser, og berører stemninger af både uhygge, spænding, sorgfuldhed og glæde.

Musikerne har stærke budskaber der skal synliggøres.

Som da de opførte EU-hymnen “Ode til glæden” på bunden af Middelhavet, for at minde os om, at menneskerettighederne også bør findes på det åbne hav, hvor hundredvis af mennesker på flugt hvert år mister livet. Oplev den stærke video her

“Det handler om, hvad vi har tilfælles som mennesker. Vand er jo en ting, som vi alle sammen er afhængige af. Vi har en relation til vand. Vi er født i vand. Vi består af vand.” forklarer Robert. Laila stemmer i. Hun mener at Aquasonic blandt andet fortæller om en længsel efter at være i èt med sig selv, men også samtidig med hinanden og med den natur, som vi mennesker unægteligt er forbundet med. Har du fået lyst til at læse mere om det spændende orkester, om hvordan man finder på at synge under vand, og om den kæmpe process det har været og stadig er, at skabe dette univers, kan du læse artiklen i Aarhus Panorama herEn verdensomspændende turnè venter, så snart coronasituationen tillader det, og indtil da bruges tiden bla. på at indspille deres kommende undervandsalbum, som bliver verdens første af slagsen.

Find kommende events og se flere videoer på Between Musics egen side her

Næste event finder sted d. 10. og 11. sept. 2021 under Spor festivalen i Aarhus. Denne festival finder du informationer om her og jeg har selvfølgelig skyndt mig at bestille billetter!

Har du fået lyst til at smutte forbi min webshop med fotokunst, kan du klikke her

Tak fordi du læste med 🙏

6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page