top of page

Med kvindekroppen som motiv

Allerede som ung teenager var jeg dybt fascineret af fotografiet som udtryksform. I mit barndomshjem på Fyn havde vi et gammelt høloft, hvor jeg eksperimenterede med effekten af 2 helt enkle ting, nemlig dagslys gennem et tagvindue, og en sød veninde der gerne ville agere model indsvøbt i egen naturlighed.Det var fantastisk at opleve hvordan kroppen fangede det bløde lys, og ved hjælp af lys og skygge fremhævede former og detaljer på en interessant måde.

Mange år efter gik jeg igen på opdagelse i kunsten at forme med lys på kvindekroppen.

Denne gang var location mit studie, og lyskilden 2 lamper. En række forskellige kvinder sagde ja til at lægge krop til.

Et trygt rum var alfa omega for at få kvinderne til at slappe af og lege med.

En sort baggrund, og en hvid baggrund blev rullet frem, og så var legen i gang. Ved hjælp af de 2 lamper lykkedes det mig at skabe interessante linier, med plads til at fantasien kunne udfordres. Store skyggeområder, og mindre områder med højlys kunne tilsammen skabe magi

I august 2020 var jeg inviteret med i en udstilling arrangeret af Tina Salling, og hendes kunstvirksomhed Artt. Sammen med 6 andre kunstnere skulle vi fylde de overdådige rum på Lilletorv 6 i Aarhus. Et rum med en masse historie, søjler og hvælvinger, -helt fantastiske rammer til sådan en udstilling.


Serien havde jeg på dette tidspunkt arbejdet intenst med, da min ide om at lægge fotografiske lag sammen, havde kostet mig en del timer bag computeren. Lagene var overflader fra naturen, krakeleret ler, overflader med alger, en dugget rude, og rå mure. Specielt et af lagene virkede rigtig godt, og det skulle senere vise sig at blive til “hovedværket” på min udstilling. Det krakelerede lerlag havde jeg fundet under en rod ved Fløjstrup strand, og præcis disse krakeleringer var meget symbolske i mit tema.


Digitalt “mørkekammerarbejde”

De gamle billeder fra 80èrne øverst på blogindlægget blev fotograferet på noget så gammeldags som filmruller. Derefter skulle jeg i mørkekammeret og med alt lys slukket, fremkalde filmen. Når de var skyllet og tørret, kunne jeg lege videre ved forstørrelsesapparatet hvor det røde lys oftest var tændt, så man kunne finde rundt i kammeret. Effekter som bruntoning blev derefter tilført billederne i et bad med bleger og bruntoner som lugtede fælt af rådne æg .

I den favre digitale nutidsverden kunne jeg tilføre mine digitale råfiler de ønskede photoshop-effekter, helt uden giftige kemikalier, men tørt og lyst foran min computer.

Min trofaste print-leverandør XPRINT fik den betroede opgave at lave fine-art print og eksklusiv indramning med art-glas og en smuk ramme i mørkt egetræ.


Herunder kan man se hvordan jeg blender lag sammen. På nogle af billederne er der op til 4 lag.
I denne sammensmeltning af fortid, nutid, og det faktum at billederne changerede fra mørke toner, til lyse og lette toner, dukkede titlen “Light in the Darkroom” op, og gav dobbelttydig mening.

Min beskrivelse af serien:

“I Billedserien Light in the Darkroom, hylder og indhyller fotograf Birthe Vembye kvindekroppen i et mystisk og sensuelt rum, hvor stemningen bevæger sig fra mørke violet-grønne farver, til lyse naturtoner.

De kvindelige former smelter sammen med moder jord, mens de krakelerede overflader spiller op mod den smukke kvindekrop, og minder os om at alt er forgængeligt.”

Jeg troede næsten ikke mine egne øjne da jeg efterfølgende fik tildelt min udstillings-væg, og opdagede at den indeholdt et omklædningsrum, som ved hjælp af et rød-filter på loftlampen kunne give effekten af et mørkekammer, og samtidig skabe dybde og dynamik til udstillingen.
På trods af coronaudfordringer og et nedlukket kulturliv, lykkedes det mirakuløst at åbne udstillingen d. 06.08.2020.

Med ekstra fokus på sikkerhed og begrænsning af antal gæster på galleriet, kunne Tina Salling slå dørene op til sit fantastisk flotte pop up galleri, som bød på alsidig kunst, blomsterudsmykning, DJ, og god stemning.

Intet varer evigt og d. 19.09.20 var det tid til at lukke og slukke for denne gang.

Billederne er heldigvis at finde på min webshop i linket her

Og er du fristet af at anskaffe dig denne elegante galleriplakat som jeg sælger i shoppen her, kan du jo tilmelde dig mit nyhedsbrev og få 20 % i rabat. Plakaten er trykt med kobberprægning i bogstaverne.

Du tilmelder dig mit nyhedsbrev her

Tillad mig at præsentere et lille udpluk af serien som består af 23 forskellige motiver.

7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page