top of page

Uhygge i Villa Landluft 🦅 🦇

Fra nedrivningstruet til værdig modtager af renoverprisen 2021🏆

Den åbne dør trækker mig ind som en magnet. Jeg lægger mærke til politisnoren som for længst er brudt, og lister ind i det gamle og tydeligt forladte hus.


Noget i mig ved godt at jeg ikke må være her, men en påtrængende nysgerrighed fører mig alligevel på opdagelse. Når jeg står stille og lytter, kan jeg næsten fornemme hvordan villaen engang har været pompøs og velholdt. Måske er det lyden af tjenestefolkenes skridt jeg kan høre👀

En trappe inviterer mig op, og endnu en trappe kommer til syne. Mens jeg står her og lader min fantasi få frit spil, løber det pludselig koldt ned af ryggen på mig. En høj og hårrejsende lyd fortæller mig at jeg helt sikkert ikke er alene. Beroliger mig selv med, at det nok bare er en fugl eller to der er på spil, og får øje på en død fugl som ligger på trægulvet.Jeg finder den sidste trappe og bliver klar over, at det nok ikke bare er en enkelt fugl, men en massiv flok som er flyttet ind i tårnet, og med deres tydelige flaksen og skræppen i hvert fald ikke ønsker gæster. Et tyk lag fugleekskrementer dækker trappen, og jeg beslutter mig for at afslutte min færd inden der går Hitschcocks The Birds i den!
Siden mit hårrejsende besøg i villaen tilbage i 2018, har jeg holdt øje med det spændende sted.

Villaen hedder Villa Landluft og er bygget i 1897. Den er siden hen blevet opkøbt af firmaet Landluft Aps som består af en direktion på to yngre maskiningeniører, Claus Pihlmann og Peter Øgaard Reinholdt Jakobsen.


FørEfter

Arkitektfirmaet Lenschow & Pihlmann fik den spændende opgave at renovere dødsboet, som desværre var i en sørgelig forfatning, dels på grund af manglende vedligeholdelse, men også fordi vandalisme og hærværk havde sat sine spor.FørEfter

Her et uddrag fra en artikel omkring renoverprisen 2021, som du kan læse her

“Før restaureringen havde Villa Landluft i flere år stået forfaldent hen, men rummede det til trods en markant historie og en række bevaringsværdige kvaliteter. Projektet demonstrerer, hvordan man revitaliserer et stykke kulturarv, der ellers stod til at blive revet ned. Gennem studier af tidlige tegninger og fotografier er husets oprindelige elementer blevet kortlagt. Ud over dets forfald led Villa Landluft under de utallige ombygninger, der gennem tiden havde tilføjet vilkårligt placerede vinduer, klodsede karnapper og en overdimensioneret garage – alt sammen overflødige lag, der svækkede bygningens oprindelige karakter, præget af et stringent hierarki, der tillod de elegante ornamenter at stå tydeligt frem. Disse lag er skrællet væk, så de reelle kvaliteter står markant frem. Restaureringen er udført ud fra en generel overbevisning om, at nytilføjede elementer ikke skal forsøge at efterligne eksisterende elementer. De skal derimod fremstå med samme integritet som de oprindelige og være udtryk for en nutidig byggeteknik, ligesom de oprindelige elementer i sin tid var udtryk for den daværende byggeskik”


Elsker at man på denne måde har bevaret en historisk bygning, og transformeret den om til en tidssvarende bolig.

Den store villa som før sit forfald husede en enkelt familie, kan nu rumme 5 familier, og man har på den måde gjort et utidssvarende, nedrivningstruet hus bæredygtigt i både miljømæssig, økonomisk og kulturel forstand.

Med mine billeder er det hermed også muligt at mikse fortid med nutid, det rå med det pæne. Du finder billedserien Bird Tower her

Tak fordi du læste med 🙏

50 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page